måndag 1 juli 2013

Vad ska man göra när sommaren regnar bort?

Hittills i sommar har det regnat och regnat mest varje dag men dessemellan har det också blåst en hel del (gäller för oss som varit på Västkusten). Regnet har det goda med sig att smultronen mognar som aldrig förr men ganska trist är det allt. Och inte kan vi koppla upp oss heller (= det blir långt mellan blogginläggen) - trist det också.


Vi läser, lagar mat och spelar poker men vi försöker också vara lite kulturella. En dag åkte vi till akvarellmuseet i Skärhamn på Tjörn. Årets utställning visade ett urval av Alice Neels verk. En jättebra utställning som jag verkligen kan rekommendera.


Alice Neel målade och målade, hela sitt liv men hon hade det tufft. Hon följde inte de trender som gällde utan ägnade sig huvudsakligen åt att måla porträtt - det är motigt att våga gå sin egen väg. Även hennes privatliv var tufft. I Alice liv kom målandet på första plats - till och med före barnen. Det var (är) tufft för (kvinnliga) konstnärer att klara sig. Mot slutet av sitt liv fick hon visst erkännande och nu, 30 år efter det att hon dött, får hon egna utställningar runt om i världen - i år alltså i Bohuslän. Borde inte priser och stipendier i första hand gå till unga, oetablerade konstnärer i stället för att de som är kända och ekonomiskt oberoende ska premieras ytterligare (det är till exempel bara etablerade musiker som får Polarpriset).



Bild på Alice inbjudningskort till sitt 80-års kalas
När själen fått sitt, fick också gommen njuta - dottern bjöd på en fantastisk lunch på Akvarellmuseets restaurang, Vatten.

Fiskgryta

1 kommentar:

  1. Jag gillade också utställningen! Hoppas ni får det härligt i Finland!

    SvaraRadera