onsdag 23 mars 2016

Manchester

Ibland när jag ska åka till en plats där jag inte varit tidigare, brukar jag kolla podden "Staden" för att se om det finns ett avsnitt om just den platsen. Det gjorde det om Manchester. Ett mycket trevligt och lite annorlunda sätt att lära känna en stad. I "Staden" pratar chefredaktören för tidningen Arkitektur med en kulturgeograf.

Manchester är industristädernas industristad - det var här som industrialismens vagga stod. När denna era (industrialismen) gick mot sitt slut blev staden i stället en plats för undergroundmusik med massor med musikklubbar. Stan var lite på "dekis", många var arbetslösa och de gamla industribyggnaderna började förfalla. Men när IRA den 15 juni 1996 sprängde en bomb och förstörde delar av stadskärnan, gick Manchester ännu en gång in i en ny era. Med stora statsbidrag i ryggen började man omvandla Manchester till en modern stad. Man satsade på modernisering, byggde bostäder, restaurerade gamla fabriker och byggde flera nya museer. Idag är Manchester en stad på frammarsch. 





Överallt ser man vackra viktorianska tegelbyggnader och överallt byggs det nytt. De gamla tegelbyggnaderna från industrialismens storhetstid står sida vid sida till supermoderna skapelser. Viss del av nybyggnationen sker i mörkbrunt tegel, som de gamla industribyggnaderna hade, men de är ändå inte alls så vackra som originalen. Jag tyckte Manchester verkade vara en livlig stad, en stad som det är trevligt promenera runt i.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar