Det var i Wartburg som Martin Luther satt när han översatte nya testamentet från grekiska till tyska.
Wartburg byggdes på 1100-talet av "Ludvig hopparen" och har, som man säger, odödliggjorts av Wagner i operan Tannhäuser. Sen har borgen blivit tillbyggd i omgångar och renoverad så sent som på 1800-talet. Då återfick den sin gammaldags, romantiska karaktär. Borgen ligger högt och man inser vilket strategiskt läge den har när man tittar ut genom fönstren. Från vilket håll fienden än skulle komma, kunde man se dem i god tid och göra sig beredda för strid. Men, om jag förstod vår snabbtalande guide rätt, blev Wartburg aldrig angripet.
Någon gång på 1200-talet beboddes borgen av Elisabet av Thüringen, som efter sin död kanoniserades till helgon för sitt uppoffrande arbete bland fattiga. Hon är mycket välkänd i Tyskland även om jag aldrig hört talas om henne. 1902-06 lät Kaiser Vilhelm II skildra hennes livs historia genom att klä in hennes rum med många tusentals bitar guldmosaik (måste ha kostat en förmögenhet). Denne Kaiser Vilhelm var underlig på många sätt och det var katastrofalt att han hade den makt han hade eftersom det ledde till ett flera år långt krig (första världskriget).
Ett annat slående inslag i borgen är de gigantiska eldstäderna. Förmodligen blev det kallt och dragigt (dåligt isolerat ?) på vintrarna. Även när vi besökte borgen på första maj var där aningen kylslaget. En fantastisk borg som det är roligt att ha besökt och nu vet vi precis hur det såg ut där Luther en gång satt och skrev. Någon bild på hans lilla kammaren kunde jag inte ta för just där lossnade mitt minneskort.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar