söndag 13 juni 2021

Sigfrid Ericson...

... hette en av Göteborgs stora arkitekter. Han ritade konstmuseet vid Götaplatsen, Masthuggskyrkan, Johannebergskyrkan och en massa andra kyrkor i västsverige. Sigfrid Ericson hade stor arbetskapacitet och nöjde sig inte med att rita kyrkor och vara rektor för "konstfack" utan ville också skapa en egen trädgård - en trädgård som skulle bli ett konstverk. Fru Rut tipsade honom om Simlångsdalen. Där köpte han 14 ha mark och där skapade han Vargaslätten.

I majnumret av tidningen Trädgårdsliv fanns en artikel om Vargaslätten. När jag läste att trädgården skulle vara öppen för besökare i sommar bokade jag biljetter på direkten. Vi blev ett helt litet sällskap som drog i väg.

Innan jag åkte hemifrån lånade och läste jag boken "Vargaslätten; Historien om
en trädgård". Dessutom tog vi en titt på hans skapelse, tillika Göteborgs ikoniska kännemärke - Masthuggskyrkan - innan vi lämnade Göteborg och åkte mot Simlångsdagen.


Mashuggskyrkan är verkligen "maffig" där den ligger högst upp på ett berg - den syns från alla håll och utsikten från kyrkan är mangifik.



Undrar vad som finns inne i det jättestora tornet. Tippar att det är en vattenreservoar. Med den volym tornet rymmer och det läge kyrkan har skulle den vara en perfekt vattenbehållare om det skulle krisa till sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar