söndag 1 augusti 2021

Födelsedagspresent

Förrförra året gav jag Göteborgsbarnbarnet ett besök på Carlstens fästning och en glass i födelsedagspresent. Nu, ett och ett halvt år senare, var det dags att "casha out" - under Coronaåret 2020 tilläts inga fästningsbesök.

Barnbarnen ("födelsedagsbarnet" och hans kusin), dottern, maken och jag gav oss därför iväg till Marstrand. Vi hade rustat oss med både badkläder och regnkläder för att vara beredda om vi inte skulle bli insläppta - begränsat antal platser och ingen förbokning.


På Marstrand är det inte tillåtet att köra bil, så vi parkerade på Koön och tog en färja över till fästningsön. Vi åkte med en helt vanlig linfärja - inte den spårvagn jag åkte med när jag var där på skolresa på 50-talet.



Efter att ha laddat batterierna med fish&chips, hamburgare och korv med bröd traskade vi upp för backarna till bergets topp - till själva födelsedagspresenten.

.

Kung Carl (X Gustav) började, efter freden i  Roskilde 1658 där Sverige erövrat Bohuslän, bygga en försvarsanläggning av sten på Marstrand (Carl+sten=Carlsten). Det var ett tufft jobb att få upp all sten till bergets topp, så tufft att ingen ville göra det - inte lokalbefolkningen, inte fiskarna, inte ens soldaterna. Då bestämde man att fångar skulle bygga fästningen och samtidigt mura sitt eget fängelse.


En soldat visade oss runt, berättade och förklarade. När han berättade hur fångarna hade blivit behandlade blev det lite för tufft för födelsedagsbarnet - då fick vi sitta utanför en stund. När soldaterna avfyrade sina musköter small det så högt att alla blev rädda, skotten hördes över hela stan. Men när fästningens mest beryktade fånge "Lasse-Maja" kom på tal blev vi alla lite imponerade.


Stora lönngången

Lasse-Majas kök


Innan vi tog färjan tillbaka var det dags för den utlovade glassen och glädjande nog sa barnbarnet att han hade haft en toppenfödelsedag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar