fredag 13 augusti 2021

Stort intresse för marinbiologi?

I Lysekils hamn ligger det stora och välutrustade forskningsfartyget Svea

Svea ska kunna användas till i stort sett all marin forskning och miljöövervakning. Fartyget ligger på ena sida av Gullmarn - på andra sidan i Fiskebäckskil ligger den marina forskningsstationen Kristineberg.

För att öka intresset för marin forskning ordnar man en "Västerhavsvecka" med aktiviteter för gemene man. Då kan man till exempel ta en "Tur med forskningsfartyg i Gullmarsfjorden". Spännande tyckte vi och försökte anmäla oss men tyvärr fullbokat. Märkligt att alla platser på detta jättefartyg kunde vara bokade. Vilket intresse det ändå finns för marinbiologi! (tänkte jag)


När vi inte kunde följa med fartyget valde vi i stället "Guidning av Kristinebergs marina forskningsstation". 


Hyfsad utsikt!

Vi fick höra om spännande forskning om mikroplast, havsförsurning, sjögurkor, plankton och ålgräsängar. Jätteintressant tyckte alla - även våra 7-åringar.


Småhumrar

Rester från humrar som ömsat skal

Tång som kan användas till matlagning

Efter rundvandringen visade vår guide oss forskningsfartyget - det som vi inte fått plats på - som visade sig vara en relativt liten öppen båt. Inte alls jättefartyget Svea.

Gullmarn - sedd från ovan

Jag hade felaktigt kopplat ihop
det marina forskningsfartyget med den marina forskningsstationen. Svea har ingen koppling till Kristineberg utan "tillhörde" SLU och ska vara placerad i Göteborg (enl vår guide) även om hon hela sommaren legat i Lysekil. Allt fick sin förklaring. Intresset för marin forskning är väl lika stort som det alltid varit.

Sen åkte vi till Grundsund....


...och åt en tallrik fisksoppa till lunch.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar