tisdag 16 maj 2023

Munch

Vi har varit i Oslo över helgen (hade lånat ut lägenheten) och åker man till Oslo står Munchmuseet överst på besökslistan.

Vi bestämde oss för att gå till det nya museet på lördag förmiddag. Började med att promenera ner till Oslofjorden för där, bakom operan, huserar Munch i ett gigantiskt stort hus.




Innan vi kom fram till museet gick vi förbi nybygge på nybygge. Det verkar som man vill skapa sitt eget mini Manhattan på Oslos finaste plats. Kände mig lite besviken - varför byggde man så otroligt mycket och så otroligt stort? Ska hela "gamla" Oslo ersättas med nya imposanta hus?


Men så passerade vi operan och kom fram till museet. Då ändrade jag delvis uppfattning. Häftigt att lägga två så spektakulära byggnader bredvid varandra precis nere vid vattnet.

Skriet!

Innan vi gick in på museet drack vi kaffe och delade på en focaccia - mycket bra. Med lagom fulla magar och uppiggade av rejält med koffein var det så trevligt att gå runt bland Munchs neurotiska konst. 












Sen åkte vi upp till byggnadens utskjutande övre våningar, slog oss ned i sköna stolar och lyssna på audioguiden och beundra utsikten.




Vi avslutade besöket med "Skriet".... 


... och konstnärens "storslagna konst".





Har hört en del negativt om Munchmuseet och även om jag tycker byggnaden är lite "dyster" var det ett fint museum. Häftigt att man i Norge satsat på ett "eget" museum åt en av sina största konstnärer. Står Astrup på tur härnäst?

Redan innan vi gick in var vi överens om att begränsa oss. Vi skulle inte överkonsumera Munch så att vi aldrig mer ville se en "tavla" av honom. Vi ägnade oss därför enbart åt våning fyra och sex. Så trots att vi varit på ett jättemuseum kände vi oss inte utschasade när vi efteråt tog en båttur på Oslofjorden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar