tisdag 5 augusti 2014

Tiotusen

När vi träffar våra "gamla" grannar från Sundsvall burkar vi alltid spela MIG. Då befinner vi oss i en mysig stuga i det snöiga och kalla Jämtland.

Men i år när vi träffades var det sommar, soligt, varmt och härligt. Värdparet var inte i mood för MIG. I stället spelade vi det spel som "Pingstvännerna" spelar varje pingsthelg - Tiotusen. Vår värd har i 30-års tid träffat en grupp kolleger varje pingsthelg (=pingstvännerna) och då avslutar de alltid sina seriösa arbetsdagar med att spela Tiotusen.

Sagt och gjort - fram med tärningarna.


Man ska ha sex tärningar. Den som får högst börjar.
När man slår tärningarna är
  • femprickar värt 50 poäng och en prick värt 100 poäng (övriga tärningssidor är värdelösa)
  • triss ger 100 gånger prickarna; triss i treor ger 300 poäng, triss i fyror 400 men triss i ettor ger 1000 poäng
Spelet går ut på att samla poäng. Den som kommer först till 10 000 har vunnit. Man får inte vara med och samla poäng förrän man i ett kast kommit upp till 1000 poäng.

När man har slagit sina tärningar kan man välja att stanna eller fortsätta
  • väljer man att stanna får man det antal poäng tärningarna visar (om man till exempel har 1, 2, 3, 3, 4, 4 får man 100 poäng; det är bara 1 som ger poäng, inte 2, 3 eller 4)
  • väljer man att fortsätta måste man lägga undan tärningar som gett poäng och sedan slå med övriga tärningar. Man väljer själv vilka tärningar som ska läggas undan men man måste alltid lägga undan minst en tärning. Om man till exempel fått 1, 3, 3, 5, 2, 5 kan man välja att lägga undan 1, 5, 5 och har då tre tärningar kvar till nästa slag. Får man då inga poäng alls, förlorar man de unanlagda poängen (100+50+50). I det här läget skulle det förmodligen varit bättre att bara lägga undan den tärning som visar 1 (100 poäng) och ha fem tärningar kvar att kasta.
  • om man bara har en tärning kvar och slår en 1a eller 5a får man börja om och slå med sex tärningar igen. Värt att chansa - ganska liten risk att inte få några poäng alls med sex tärningar.
Spelets grej är det strategiska valet att lägga undan tärningar eller inte lägga undan - i övrigt är det slumpen som avgör.

Jag hade nybörjartur och vann, trots att det tog en halv evighet innan jag fick 1000 poäng och fick vara med i själva spelet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar