onsdag 30 augusti 2017

Noveller

Jonas Karlsson kan både spela teater och skriva böcker.

Jag tror det är första gången vi valt att läser noveller i bokcirkeln och valet föll alltså på Jonas Karlsson - inget dåligt val.

Mycket skruvade historier. Menar han något eller vill han bara underhålla? Naturligtvis vill han få oss att tänka efter.


Ta till exempel novellen Fakturan. En ung man har på grund av sitt sätt att leva fått en skuld på gigantiska 5 700 000 kr. En skuld som bara växt och växt och nu måste betalas tillbaka. Men han har inga tillgångar. Han anser sig väldigt orättvist behandlad och hade ingen aning om hur han har fått denna gigantiska skuld.

Men är det inte precis det vi gör med vårt sätt att leva - bygger upp en skuld vi inte kan betala? Vi förstör vår jord och lever på bekostnad av andra länder och kommande generationer. Vi har, liksom den unge mannen, en stor skuld till att jorden ser ut dom den gör, att isarna smälter och folk svälter men vi vare sig vill eller kan betala tillbaka vår skuld till jorden. 

En tankeväckande berättelse som slutar med (obs spoilervarning!) att den unge mannen kan fortsätta att leva som hittills utan att göra rätt för sig - precis som vi fortsätter att slösa och förorena fastän vi vet vart det leder.

Jonas Karlssons sätt att berätta roliga, skruvade historier med seriös underton är fantastiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar