söndag 7 januari 2018

Främlingen

"Mamma dog idag."

Så börjar bokklubbens decemberbok "Främlingen", som gav Albert Camus nobelpris i litteratur 1957. Dessa inledningsrader har blivit berömda.


"Främlingen" är en liten tunn bok på 150 sidor. Den karaktäristeras som existentiell. Mycket lättläst med ett språk som kan tyckas trivialt men är fullt med detaljer.

Det är lätt att låta sig luras av att boken är så otroligt enkelt skriven. Men under det flytande språket döljer sig djupa tankar om livet och döden.

Första upplagan

Boken fick stort genomslag och betraktas som ett av litteraturens stora verk.

Jag har alltid tyckt att antalet sidor i en bok står i omvänd proportion till hur bra den är. Tunga, tjocka, ordflödiga böcker tyder på att författaren inte har förmåga att koncentrera handlingen och kompenserar detta med en massa onödiga ord. Till denna grupp av böcker räknas inte "Främlingen".

"Främlingen" handlar om en ung, vilsen man, som man inte får veta så mycket om. Han bor i Algeriet, som också är Camus födelseland, och "råkar" skjuta en arab. Varför begår han detta brott? Var det den brännande solens fel? Är det åsynen av arabens kniv eller är det bara slumpen? Är det någon symbolik i att han skjuter en namnlös arab?

Andra halvan av boken handlar om Mersaults liv i fängelse. Han känner ingen ånger över att ha dödat en människa men väl leda. Vad är det för leda han känner - leda över att sitta i fängelse, leda över att bli förhörd? Jag förstår inte. Han kanske är deprimerad.

I början av sin fängelsetid tänker han som en fri man. Han vill ut, vill till stranden, vill ha sin frihet men inser att det är det som är själva straffet - att bli berövad sin frihet. När han får veta att han inte kommer att få fler besök av sin fästmö upphör hans liv. Dör han då mentalt?

Under hela rättegången står han vid sidan om, verkar helt oberörd och får inte framföra sina synpunkter. Han är en främling som inte verkar ha med rättegången att göra.

Vad händer med en människa som är dömd till döden? Hur tänker man? Hur känns det att förlora 20 år av sitt liv? Alla ska ju trots allt dö.

Boken har flera teman och skapar många tankar. Den är ganska svår. Jag vet inte om jag begrep särskilt mycket - ändå läste jag den två gånger.

Senare läste "bokcirkeln" en bok om Camus bok "Fallet Mersault" som gjorde "Främlingen" ännu intressantare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar