onsdag 24 januari 2018

Mot fyren

I familjen Ramsays sommarhus sitter mor och son och läser sagor. Utanför fönstret ser de fyren. Mrs Ramsay lovar gossen att de ska åka dit i morgon - om det är vackert väder. Pappan kommer förbi och säger: "Men det blir inte vackert". I det ögonblicket skulle James kunnat döda sin far där han står framför dom, "tunn som en kniv, smal som dess egg med sitt ironiska småleende". Alla barnen känner likadant för sin far.


Naturligtvis kommer de inte iväg - inte då, inte sen, först 10 år senare men då är Mrs Ramsay och ett av barnen döda och första världskriget är över.

Huvudpersonen Mrs Ramsay - i Virginia Woolfs bok "Mot fyren" - styr och ställer i sitt stora hushåll med inte mindre än åtta barn. Hon bedömer och graderar alla, vill gärna para ihop folk och är ofta mycket kritisk. Men hon är också  älskad - av de flesta. Hon beundrar och krusar för sin man samtidigt som hon tycker han är dum och högfärdig, nästan despotisk - hon är inte helt lycklig. Funderar på meningen med livet.

När hon förstår att dottern (?) ska gifta sig (vilket hon jobbat för att få till) tänker hon: "En sådan lyckas ost Minta är. Hon ska gifta sig med en man som har sitt guldur i ett sämskskinnsfodral." Men trots sämskskinnet blir Minta inte lycklig.

Mr Ramsay vet bäst (påminner om Muminpappan som det också ska krusas för i "Pappan och havet" - gammal bokcirkelbok, där man också åkte till en fyr). Mr Ramsay är nedlåtande mot alla kvinnor även sin fru och betraktar dem som mindre vetande. När han kommer in i rummet avbryter fru Ramsay det hon håller på med för att tillfredsställa makens önskningar så även när hon läser sagor för James. Detta kommer att påverka sonens syn på sin far - han hatar honom. Men tio år senare, när de verkligen åker till fyren, och James klarat av att navigera, får han det beröm han har väntat på hela sitt liv: "Styvt gjort" säger hans far. Man får hoppas  att stridsyxorna därmed är nedgrävda.

I sommarhuset vistas, förutom familjen Ramsay, många andra personer - bl.a  Lily Briscoe - den enda som lyckas motstå Mrs Ramsay.

"Mot fyren" är mycket fängslande. Det är inte helt lätt att läsa Virginia Woolf. Hon bygger upp handlingen med inre monologer i långa invecklade meningar. Svårt i början men jag blev, efter hand, allt mer fångad och sen läste jag och läste tills boken var slut. V Woolf har ett fantastiskt språk. Jag måste dock erkänna att jag har börjat läsa "Mot fyren" ett antal gånger men alltid gett upp innan jag "kommit in i den".

Vad handlade boken om? Var det kvinnoroller kontra mansrollen? Ville den visa att människans inre  liv kan skilja sig från det yttre. Ville den kanske visa att varje människa är ensam även om hon lever i ett kollektiv? Ska bli spännande att diskutera i bokcirkeln.


Sommarhuset Talland House, i Cornwall, där Virginia Woolf tillbringade sina sommarlov, har stått modell för den yttre miljön medan hennes egna föräldrar har varit förebilder för paret Ramsay. Den fyr som pojken James ville åka till var Godrevy Lightfyren.

Men vad symboliserar själva fyren? Är det kanske det avlägsna, det ouppnåeliga? När James kommer intill fyren ser han ett mäktigt torn på en naken klippa - en bekräftelse på sin egen karaktär?


När maken och jag för ett antal år sedan vandrade i vackra Cornwall passerade vi vad jag felaktigt trodde var "Virginias fyr".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar