måndag 12 november 2018

Inte bara blommiga tapeter

... är underrubriken till Millesgårdens utställning om William Morris. En passande rubrik på en utställning om mångsysslaren Morris.


En grå, regnig dag när både maken och jag var trötta efter att föregående natt ha drabbats av Springfloden, passade det bra att sätta sig på tunnelbanan, åka till ändstationen, fortsätta till Lidingö och sen bara gå runt och slötitta på allt som den energiske Morris hade åstadkommit.




Utställningsdelen på Millesgården är ganska begränsad men ändå tillräckligt stor. Så stort att man orkar hålla uppe intresset under nästan hela besöket.


William Morris var en utomordentligt aktiv person, som förutom att ha designat snygga blommiga tapeter har skrivit en massa böcker, broderat, vävt, lärt sig isländska, och varit en av initiativtagarna till socialistpartiet i England. Man blir trött bara av att höra allt han gjort.


Anledningen till Morris besöket var att tyget på kuddarna i stugans rottingstolar efter 30 års användning blivit så tunt att det spruckit sönder. Stolarna måste få nya dynor med tyg som tål barn, som tål spill utan att se fläckigt ut, som håller sig fint år ut och år in. De måste också kläs med ett tyg man inte tröttnar på. Vad skulle då passa bättre än ett 150 år gammalt mönster? Jag tror att ett blommigt "Morristyg" är precis det vi söker. Känner mig stärkt i denna uppfattning efter besöket på Millesgården.

Nu återstår att välja tyg och sy dynor. Hoppas jag kan få lite "Morrisenergi" så att jag orkar genomföra projekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar