torsdag 27 december 2018

En piga bland pigor

I somras läste jag Fatima Bremmers bok "Ett jävla solsken" om journalisten och författaren Ester Blenda Nordström - mycket intressant skildring av en orädd kvinnas tuffa liv.


När jag, här om dagen, besökte biblan skyltade man med den bok som på sin tid gjorde Ester Blenda känd "En piga bland pigor". Eftersom Bremmers bok och även den film som gjorts om Ester Blendas liv blev succéer, har Ester Blendas egen bok från 1914 också fått ett uppsving.


Ester Blenda arbetade som journalist på  Svenska Dagbladet. När hon 1914 fick semester redan i maj ville hon utnyttja sin ledighet med ett "inifrånreportage" om piglivet - arbete och arbetsvillkor. Hon börjar själv jobba som piga på en gård i Sörmland - "Wallraffade" långt innan begreppet "att wallraffa" hade myntats.

Jag skulle inte vilja jobba som piga, skulle inte klara det - inte ens om jag var 20 år.

16 timmars arbetsdag, från klockan fem på morgonen till klockan nio på kvällen - vem pallar det. Dessutom jobb sju dagar i veckan, bara ledigt två timmar på söndag eftermiddag - korna måste ju mjölkas oavsett om det var måndag eller söndag och mat måste sättas fram och tallrikar måste diskas veckans alla dagar. För detta slit tjänade pigan 15 kronor i månaden. Hon stod längst ned. Till och med barnen i familjen fick köra med pigan. (Inte underligt att det var svårt att få tag i pigor - hellre emigrera än jobba som piga, var vad som gällde).


Livet som piga var tungt och slitigt men hade också sina glada stunder. Där fanns gemenskap och där fanns lördagsdanserna med sång och musik. Och så fanns lakfesten (man tvättade bara två gånger om året - vår och höst). Efter tre dagars bykande kom festernas fest - lakfesten. Då skulle askan, som gör klädena vita lakas ur. Folk från granngårdana kom för att hjälpa till. Då festades och lakades det till klockan fyra på natten. Sen fick pigorna sova ett par timmar innan det var dags att börja mjölka igen.

Denna lilla tunna, intressanta, välskrivna och roliga bok borde läsas av alla. Skulle ge dagens människor, som är så stressade och sjuka, perspektiv på tillvaron. Det skulle må hända vara nyttigt att jobba som piga en månad för många av oss. Då skulle vi nog njuta mer av vår tillvaro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar