tisdag 9 mars 2021

Kvinnor kan

I Stockholm, en bit söder om stan, finns stadsdelen Fruängen med gatunamn uppkallade efter kända kvinnor födda på 1800-talet och i början av 1900-talet (Alva Myrdal och Barbro Alving).

En period åkte vi till Fruängen två gånger i veckan och stärkte våra kroppar på det avgiftsfria gym som finns där - så stadsdelen var inte helt okänd för oss.


I går (8/3) på "Internationella kvinnodagen" åkte vi dit igen. Jag hade laddat ned en app i min telefon som guidade oss runt i området. Vi gick från gata till gata med hörlurar i öronen och telefon i handen. Jag kan lugnt säga att vi var inte de enda som gick omkring på detta sätt.


När vi kom till Barbro Alvings gata klickade vi på gatan i appen och lyssnade på ett två minuter långt föredrag om just Barbro Alving. Medan vi gick runt fick vi lära oss en hel del om starka kvinnor ur vår historia. Ett mycket trevligt sätt att fira internationella kvinnodagen. Enda besvikelsen var att det prisbelönta pralinmakeriet på Hanna Paulis gata var stängt. Vi hade tänkt fira alla världens kvinnor med en handgjord pralin från ett företag som drivs av en kvinna.

Vad hade då dessa kvinnor gemensamt? De var alla företagsamma, driftiga och orädda. De kom ofta från välbärgade hem. Många levde tillsammans med andra kvinnor eller ensamma. Medan andra var familjeförsörjare och inte sällan fick ta hand om sina barn själva.


Dessa, i mitt tycke, beundransvärda kvinnor blev ofta motarbetade. T.ex framförde den professor som höll tal på Ellen Fries promotionsmiddag förhoppningen att hon skulle vara "ej blott den första kvinnliga doktorn utan också den sista"!!



Stadsdelen Fruängen byggdes på 1950-talet men nu är 50-talsbebyggelsen delvis undanträngd av nybyggnation men i det stora hela är Fruängen ett trevligt område fyllt av starka kvinnor.

Detaljer från ett 50-tals hus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar