torsdag 18 augusti 2022

Greby

Plötsligt blev det akut att klippa håret.

Under de två månader jag levt i spenaten hade håret hunnit bli bedrövligt och när vi bestämt att äta middag på restaurang var det dags att göra något radikalt.

Började ringa till frisören på det stora affärscentrat nära oss men de hade ingen tid förrän i slutet av september! Sen fortsatte jag från område till område. Till slut, efter 13 försök, fick jag napp. Då hade jag kommit ända upp till Tanumshede i norra Bohuslän.

Stora torget i Tanumshede

Tanunshede var, i och för sig, ett bra ställe för det var där vi skulle träffa vår middagsgäst klockan fyra. Men tiden passade illa. Fick klipptid 12.30 och var klar en timma senare. Vad skulle vi göra under tiden - två och en halv timma helt innehållslöst liv.

Hällristning

Men vi hade tur för mitt ute i ingenstans i Vitlycke i Tanum har man hitta hällristningar och kring dessa har man byggt upp en hel liten turistanläggning. Vi åkte till Vitlycke och stannade där hela tiden - gick på museet, tittade runt i omgivningarna, åt glass och njöt av det fina vädret.






När vi åkte hem från Grebbestad, där vi ätit vår tack-för-lånet middag, passade vi på att stanna vid Greby gravfält - Bohusläns största och märkligaste gravfält från 400-500 talet.


För någon vecka sedan, när vi besökte Hornbore ting, lyssnade vi på en arkeolog som höll föredrag om hur man levde på medeltiden och hur man begravde sina döda. Han nämnde bl.a. Greby gravfält som särskilt unikt.





Roligt att vi, av en slump, råkade passera detta gravfält med sina 200 gravar. Enligt legenden är det skottar, anförda av kung Valbert och general Kuse, som ligger begravda här. Sentida utgrävningar visar dock att detta är en skröna. Eftersom man inte hittat några vapen kan det inte vara krigare som har begravts i Greby men, det till trots, var det mycket intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar