torsdag 29 september 2022

Alternativt

Både för jordens och för vår egen skull bör vi äta mer vegetariskt.

Kokt fisk med pressad potatis

Tyvärr är jag inte jätteförtjust i att laga sån mat. Kan dels bero på att det ska hackas och skäras i det oändliga, dels på att jag inte gillar den mjöliga konsistensen som böner har och böner ingår i många vegetariska rätter.

Jag är däremot mycket förtjust i Pasta Carbonara och när det dök upp en vegetarisk variant av denna favorit sparade jag receptet. Kan bli en ny favorit.

Till 4 portioner behövs:

400 g Barilla Spaghetti Al Bronzo
4 äggulor
1 helt ägg
100 g riven parmesan
200 g halloumi, tärnad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk smör
6 soltorkade tomater i olja, strimlade
Generöst med nymalen svartpeppar
Salt  

Gör så här:

1. Koka pastan i saltat vatten 1 minut kortare än anvisningen, det vill säga 10 minuter. Spara 2-3 dl av pastavattnet.

2. Rör samman äggulor, ägg och riven parmesan med 1 dl pastavatten. Ställ åt sidan.

3. Stek, i en stor stekpanna, halloumi och vitlök i smör tills den fått lite gyllene yta.
Lägg i soltorkade tomater och låt steka med i 1 minut. Lägg i pasta + 1 dl pastavatten och låt gå i stekpannan i 1 minut under omrörning.

4. Dra av stekpannan från värmen och häll i ägg-och parmesanblandnigen. Rör tills det blivit en krämig sås som täcker pastan. Tillsätt eventuellt lite mer pastavatten om det blir torrt. Krydda generöst med nymalen svartpeppar och smaka av med salt. Servera genast!


Sen kan man ju alltid ta till en gammal favorit; Broschetta med ugnsrostade tomater och mozzarella.

Man behöver ju inte köra med med Pasta Carbonara varje gång ibland kan man t.ex. göra Pasta el limone så blir det lite mer variation.

Recept för 2 personer (knyckt från Sandra B)
Spaghetti
1,5 dl grädde
1 ekologisk citron
En näve parmesan
En liten näve persilja
Svartpeppar & salt
  • Koka upp saltat vatten i en kastrull
  • Lägg i spaghettin o koka (-2 min)
  • I med svartpeppar och låt puttra ihop två minuter tills pastan är klar
  • Rör om
  • Smaka av med salt
  • Riv av zesten från citronen.
  • Bryn i smör och lite olivolja. 
  • Häll i grädden, låt allt puttra på låg värme.
  • Häll en halv dl pastavattnet i stekpannan tillsammans med spaghettin, riven parmesan och hackad persilja
  • Pressa över saft av en halv liten citron.
  • Allt ska ha joxat ihop sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar