söndag 9 oktober 2022

Lemonadinflation?

Vår första dag i Paris var aningen intensiv. Därför skulle vi ta det lite lugnare på lördagen.



Luxembourg trädgården

Minsta dottern och jag skulle gå till Panthéon när storasyrran hälsade på en f.d. arbetskamrat som flyttat till Paris.




Pantheon är verkligen häftig. Målningar runt väggarna, utställning  med verk av Anselm Kiefer vid sidorna ...






... och i mitten hänger den berömda pendeln - "Foucaults pendel".


Runt kupolen går en ballustrad. Den skulle vi upp till. Vana som vi blivit av att klättra i trappor borde vi klara det utan problem och det gjorde vi. Det var tufft men vi blev belönade - en 360⁰ vy över hela Paris framför ögonen. Häftigt!



Efter Pantheon strålade vi samman i "Tullerullerna" för att än en gång vara nostalgiska. När äldsta dottern och jag åkte till Paris i mitten av juli för mer än 30 år sedan var det 30⁰ varmt. Då svalkade vi oss i "Tullerullerna" med var sitt glas citronlemonad. Om dottern minns rätt kostade lemonden 1989, året man firade 200-års minnet av franska revolutionen, 50 franc (ca 50 kr). Nu kostade ett glas lemonad 6 € (ca 66 kr) - förvånansvärt billigt, särskilt med tanke på hur dyrt allt annat är.


Lördagens middag skulle också bli en nostalgiupplevelse. Vi begav oss ut på en lång (Paris är sååå stort) resa med flera byten för att mötas av en kö som det skulle ta en timma att komma igenom. Vi lämnade kön och gick in i den första restaurang vi stötte på. Där fick vi vänta en och en halv timma på maten - men vi slapp i alla fall stå och köa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar