torsdag 2 april 2015

Unga forskare

"Unga forskare" presenterar sina idéer och forskningsresulat på Tekniska museet, en gång om året. Vi passade på att åka dit och kolla vad man forskar på idag. Det visade sig vara en hel del. Jag pratade med två forskare dels en tjej som hade undersökt om det "lönar sig" att knåda degen innan man gräddar brödet (det gör det inte), dels två tjejer som tyckte man skulle göra streckkoden (ean-koden) längre.

Förslaget med att förlänga streckkoden, för att kunna bygga in mer information, lät intressant. Man kan t.ex. lägga in rabatt på varor med kort "bäst-före-datum" så att priset för en vara kan reduceras med t.ex. 10 procent veckan för "bäst-före-datum" och 50 procent dagen före utgångsdatum. Bra idé, som kan minska svinnet i affärerna då fler kommer att köpa varor "i sista minuten" när de vet att de kommer att lämna affären med en billigare matkasse.

Tjejerna hade, utan framgång, testat sin idé hos ICA. Jag tipsade om att de i stället borde vända sig till producenten av streckkodsläsare. Det verkade de forskande unga kvinnor tycka var en bra idé. Så, nu kanske man kan säga att jag också deltagit i ett forskningsprojekt,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar