tisdag 6 december 2016

Horror vacui

I den moriska kulturen finns vad som brukar kallas "Rädslan för tomrummet". Morerna dekorerar allt, lämnar inga odekorerade fält. Dessa överväldigande dekorationer fick vi se många exempel på när vi kom till Sevilla.





I Sevilla besökte vi först den jättelika katedralen och tittade bl.a på en altartavla med 40 graverade bilderna från Jesu liv. Konstnären lär ha ägnat hela sitt vuxna liv åt detta magnifika konstverk. Katedralen finns med på Unescos världsarvslista.






Columbus mausuleum
När vi efter en timma lämnade katedralen behövde vi bara korsa en gata för att komma in i ännu en fantastisk anläggning - det kunglig slotter Alcázar, byggt av Morerna från 900-talet och framåt. Så vackert. Slottet omges av en stor trädgård där vi i början av december strövade omkring i 20-gradig värme, njöt av allt vacker och drack en kopp myntate. 
















1 kommentar:

  1. Ett annat exempel på horror vacui hittar du i det sydsvenska bonadsmåleriet som lätt kan skiljas från dalmåleriet eftersom man i sydsverige inte lämnar en enda tom fläck.
    Min historielärare i gymnasiet brukade säga att "moren har gjort sin plikt moren kan gå" vilket innebar en kritik mot de spanska härskare som körde ut den i slutet av 1400-talet efter att de byggt upp och tillfört så mycket till den spanska kulturen

    SvaraRadera