söndag 22 oktober 2017

Aguéli

I helgen var vi i Falun och hälsade på goda vänner. När vi skulle åka hem fick vi rådet att stanna och dricka kaffe i Sala.


Så fort vi kom in i stan såg vi skyltar "Aguéli, museum". Perfekt; ett litet, lagom stort museum med tavlor av Ivan Aguéli (som vi pratat om på Birkagården) och naturligtvis också ett litet kafé med självbetjäning - tänkte vi.


Vi trodde helt rätt. Museet bestod av ett enda rum. På väggarna hängde konst av Aguéli men också av Vera Nilsson och andra som påverkat eller påverkats av Aguéli. Jag frågade "guiden" om han önskade sig ett större museum men det tyckte han inte behövdes eftersom de också hade mobil förvaring.


Aguéli föddes i Sala men flyttade därifrån när var 18 år. Han kom aldrig tillbaka utan levde utomlands under större delen av sitt korta liv - många år i Egypten. Han lärde sig arabiska och konverterade till islam (blev sufist). Var och förblev fattig och föraktad hela livet. De pengar han hade, fick han av sin mamma men hade det så knapert så klyschan "att bo under Paris broar" var vad som gällde. Hans konst är numera mycket uppskattad och
högt värderad och lyckligtvis hann hans mamma uppleva att han blev omvärderad.

Se här så fint målade Ivan Aguéli:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar