måndag 26 februari 2018

De mörka skogarna land

På min Östersjökurs har vi pratat om Polens delningar (72 93 95) och dess "pånyttfödelse", Hitlers ockupation av landet och fördrivningen av den tyska befolkning i slutet av andra världskriget.

I bokcirkeln läste vi, för ett par år sedan, Astrid Seebergers bok "Nästa år i Berlin", som handlade om en människas flykt från Ostpreussen och hur denna flykt påverkade hennes och hennes dotters liv.


Nu har jag läst Dörte Hansens bok  med samma tema. Hon skriver om hur flykt och fördrivning påverkar människor i generationer.

I boken "Körsbärslandet" berättar Dörte H om en ung kvinna från Ostpreussen (De mörka skogarna land) som måste fly med sina barn och det mottagande de får i väst. Det är ingen vacker berättelse men den är tankeväckande och intressant. Hon skriver om hur svårt, för att inte säga omöjligt, det kan vara att lämna sitt flyktingliv bakom sig. En flykt påverkar allt - även relationen barn-föräldrar. Ämnet är lika aktuellt idag som för 70 år sedan. 

Jag gillade "Körsbärslandet" - den lite tuffa ironiska tonen, det enkla språket, den torra humorn, kontrasten mellan livet på landet och i stan och förflyttningen i tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar