torsdag 22 februari 2018

Entry Island

På den lilla, ödslig ön Entry Island i Saint Lawrencefloden i Kanada har det skett ett mord som polisen Sime Mackenzie får i uppdrag att utreda. 


Så fort han får se den misstänkta känner han igen henne trots att de bevisligen aldrig har träffats.

För att förstå hur han kan känna igen en person han aldrig har sett går Sime tillbaka till gamla dagböcker som hans förfäder skrivit och börjar forska i sin egen historia.

Men släktingarna, som en gång i tiden bott i Yttre Hebriderna, kommer inte bara till honom i dagböckerna utan också i hans drömmar. Intressant men inte lyckat. Det blir rörigt med personer som har samma namn men lever på två platser i två olika tidåldrar (deckaren och hans farfars farfars far heter båda Sime och den misstänkte mördaren och hennes anmoder har också samma namn).


Även om det är intressant att läsa om livet på Yttre Hebriderna för 150 år sedan blir det för mycket historieundervisning, för orealistiskt och tar dessutom bort intresset från den riktiga historien.

Peter May har tidigare skrivit tre deckare (Lewis triologin) där handlingen tilldrar sig på Yttre Hebriderna och han hade från början bestämt att det bara skulle bli tre. Bra tyckte jag, som hade läst tillräckligt om Yttre Hebriderna efter bok nummer tre. Tyvärr blev det inte bara tre böcker. Det blev i alla fall tre och en halv eftersom handlingen i Entry Island till stor del också utspelas där.

Sammanfattningsvis tycker jag Peter Mays bok "Entry Island" är en hyfsad deckare - välskriven, fina miljöskildringar och personteckningar men rörig och knappast realistisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar