torsdag 10 januari 2019

Stolpe

45.000, 6 sekunder per sida.

Sven Stolpe läste under sitt liv 45.000 böcker, tre per dag. Han började tidigt på morgonen och vid tolvtiden hade han läst sin dagsranson - tre böcker. Så höll ha på varje dag, sju dagar i veckan. Han började längst upp till vänster på boksidan och lät sedan blicken gå diagonalt ned till högra hörnet - brukade ta ca sex sekunder. Finns det någon "normal" person som håller på så?


Frågan är hur detta läsande påverkade hans liv. Reflekterade han över vad han läste? Gav det honom några insikter om livet? Han verkade i alla fall inte ha reflekterat över sig själv, sitt eget beteende och agerande - hur han behandlade sin fru, Karin, sina barn och sina barnbarn. Ingen fick t.ex. tilltala Sven Stopp om man först inte blivit tilltalad av honom.


Att döma av Alex Schulmans bok "Bränn alla mina brev" var Sven Stolpe en mycket otrevlig och narcissistisk person. Alltid i polemik med andra, alltid arg, alltid ilsk, rent av otrevlig - en tyrann.

Han plågade sin fru på ett sätt som var så förnedrande att det var svårt att fortsätta läsandet. Hur kunde han vara så grym? Ord som glömma och förlåta existerade inte för Sven Stolpe.  Alex S ger i slutet av boken en förklaring till varför Stolpe var som han var. Förklaringen verkar trovärdig men trots denna förklaring tror jag Sven Stolpe var en psykiskt sjuk person, som borde fått vård.

"Bränn alla mina brev" är en tung och deprimerande bok - hade god lust att inte läsa ut den. Men boken innehåller också en vacker, om än olycklig kärlekshistoria, som uppväger en del.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar