torsdag 21 februari 2019

Inte Grez precis

I lördags var vi på Waldemarsudde och tittade på fina landskapsmålningar från Grez, gjorda vid förra sekelskiftet. I går var min Birkagårdskurs på Moderna och tittade på något totalt annorlunda.


De två konstnärerna Gilbert och George, alltid klädda i skräddarsydda kostymer, ställer där ut tavlor/bilder i storformat. Deras bilder (tror bilder är ett bättre ord än tavlor) har alla mycket starka färger och inte sällan utgör de själva, Gilbert & George, motivet. I broschyren till utställningen kan man läsa att bilderna på samma gång är "groteska och strama, surrealistiska och symboliska". 


Motiven handlar ofta om sex, pengar, religion och politik.


Genom att vi hade förberett besöket med att lyssna på podden "Stil" (klicka så kommer du till podden) blev besöket extra givande. Vi hade så att säga en referensram.


Jag gillade utställningen med de färgglada, ofta roliga bilderna som alla hade ett budskap. 

Tänk att dessa båda män har levt tillsammans i 50 år och gör allt tillsamnans - jobbar, äter, sover - och går, i princip, klädda på samna sätt. De har mycket bestämda rutiner går t.ex. alltid till samma turkiska restaurang och äter middag varje dag. Men var är kvinnorna, barnen, djuren? Det är som de levde i en värld där det bara existerar män.

Här spyr de åt tanken på nationalism

Man märker verkligen att Gilbert och George är i stan - de är till och med med nere i tunnelbanan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar