måndag 30 mars 2020

Vattenvägar (Aspuddsparken och Bromma)

Runt Stockholm flyter mycket vatten och på många ställen har man byggt promenadstigar utefter stränderna. Det tackar vi äldre-äldre för, eftersom de är utmärkta promenadstråk i Corona-tider när man ska hålla sig på sin kant.

Den "vattenväg" vi utnyttjar mest är den som går förbi vårt hus. Men vi nöjer oss inte med den utan försöker pröva en ny varje dag i vårt "besöka alla parker"-projekt.

Mycket folk i Aspuddspsrken trots Coronan

När dottern behövde låna bilen, körde vi den till Aspudden (nr 10) så att vi kunde promenera hem utefter "vattenvägen" via Aspuddsparken, Örnsberg och Vinterviken. Det tog ungefär en och en halv timma att gå hela sträckan längs Mälaren.



I Vinterviken tillverkade Nobel en gång dynamit. Ett av "Nobelhusen" har gjorts om till en trevlig restaurang där det nästan alltid är trängsel - alltså inget Coronaställe. Marken runt fabriken är förorenad men man håller man på att ersätta den kontaminerade jorden. Man planterar dessutom träd, bygger gångvägar och sätter upp belysning - snart är hela sträckningen längs Vinterviken i toppskick. Då kan man slå sig ned direkt på backen (även om jag föredrar bänk) med sin fikaryggsäck.


På andra sidan Mälaren, från Vinterviken sett, ligger Bromma och där finns det också "vattenvägar". När vi skulle till park elva tog vi bilen till Äppelviken. Sen promenerade vi till Höglandstorget. Vi gick längs en fin väg - kanske den finaste hittills - och kunde se "vårt" hus på andra sidan vattnet.




En ganska kuperad väg som mestadels gick i skogen, men utefter vattnet. Vi passerade små gulliga sommarstugor men också stora villor, gick förbi vackra utsiktspunktet och blåsippsbackar. Sen tog vi en tom spårvagn tillbaka till den väntande bilen och åkte hem igen och då hade ytterligare en dag i vår karantän förflutit och vi kunde lägga ännu en park till vårt projekt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar