söndag 29 mars 2020

Versailles (Drottningholm o Långholmen)

Om man inte kan åka till originalet får man ta det som finns inom bilavstånd.


Vi missade slottet utanför Paris men kunde i stället åka till Stockholms eget Versailles även kallat Drottningholm (vår åttonde park i projektet "besöka alla parker").



Drottningholmsparken är väldigt stor och känns nog extra stor nu, innan träd och buskar slagit ut. Trots att parken var så överväldigande och ödslig var det ändå trevligt att promenera omkring i den. Man fick bättre grepp om hur den är planerad när den inte skyms av en massa blad. Vi gick genom den franska parken och den engelska men var också uppe vid Kina slott och tittade på boskéträdgården. Där stod det en soffa och väntade på oss och i ryggsäcken hade vi vår lunch - vad mer kan man önska?



Jag hade hört att lyktorna som finns i parken, alltså oginalen, ska vara krigsbyte från 30-åriga kriget. Men när jag kom hem och googlade fick klart för mig att det var statyerna som var krigsbyte - inte lyktorna. Därför är det extra roligt att få visa en bild på parkens oomtalade lyktor.


I Drottningholmsparken finns massor med läckra välansade träd som inte bara pryder sin plats utan också ger stoff till en redig valborgsmässoeld framöver.



Från det ena fina huset till det andra.


Denna vackra, välskötta byggnad, som också har en "holme" i namnet, är inget slott även om det ser så ut.

Nej, tvärtom. Det är en del av fängelset Långholmen på ön med samma namn.


Dan efter vårt slottsbesök tog vi bilen dit och promenerade runt hela ön (park nr nio). På Långholmen finns promenadvägar, bostadshus, hotell, restaurang, kolonilotter, badplatser, massor med träd och där har också Västerbrons slagit ned sina bropålar.




Långholmen är inte precis en plats man vill vandra runt när det mörknar, dels är det stor snubbelrisk dels känns det lite kymigt. Jag tyckte till och med den kändes lite mörk mitt på dan men utsiken mot "vår" stadsdel var inte då dum.



Trots den lite mörka känslan är det härligt att denna fängelseö, mitt i stan, fått bli kvar utan att exploateras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar