lördag 23 december 2023

Folktomt

Moderna museet visar de just nu och ända till april 2024 en utställning med verk av Lotte Laserstein. Utställningen har tidigare visats i Malmö och som vår Birkagårdslärare säger: "När budgeten krymper förlängs utställningstiden".

Kväll över Postdam, sorg- och vemodsstämning

Vi ägnade en lektion på vår Spanienkurs (!) åt just Lotte Laserstein. Vår lärare tyckte inte det var någon idé att titta på utställningen gemensamt - skulle bli alldeles för trångt och rörigt. 

Självporträtt

Jag hade aldrig hört talas om denna tysk/svenska konstnär men tyckte hon målade mycket uttrycksfullt. Vi bestämde oss för att se utställningen och när det var öppet och gratis på fredagkvällar mellan 18.00 och 20.00, fick vi göra avbrott i våra minimala julförberedelser. Hade tänkt "äta upp" inträdet men restaurangen var stängd så vi fick nöja oss med en macka i entrén.


Det var ett bra beslut att ge oss ut i mörka "natten" - gratis och jättelite folk. Kunde gå runt i lugn och ro utan att trängas och titta på fantastiska porträtt.

Bröderna Gedin

Lotte Laserstein är tyska men lyckades tack vare ett skenäktenskap bli svensk medborgare. Både hennes mamma och  syster blev dock kvar i Tyskland. Ingen av dom överlevde kriget. Detta trauma tycker jag man kan se i Lotte Lasersteins porträtt. Utställningen har namnet "Ett delat liv".

"Jag och min modell"


Emigranter - en oändlig väntan

Natanael Beskow - Birkagårdens grundare

Barn med skrinda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar