I dag följde jag med SUS (Senioruniversitetet i Sundsvall) på årets tredje botaniska utflykt till Klampenborg, söder om stan. Förra utflykten till Myckeläng missade jag. På dagens utflykt deltog åtta pigga seniorer, som guidades runt av Lage i strålande försommarväder.
På Klampenborg har det en gång bott 400 personer. Där har funnits sågverk, skola, Konsum och flera hus med trädgårdar. Det finns massor med vilda blommor på ön men där finns också en hel del träd som planterades när ön hade sin storhetstid i slutet av 1800-talet och den första delen av 1900-talet. De jättestora balsampopplarna, som vi studerade ingående, planterades på sågverkstiden för att förhindra att eld skulle sprida sig mellan boningshusen och sågen (jmf Umeå där man planterade björkar av samma orsak).
Vi tittade på blommar och lyssnade på fåglar - bland annat hörde vi en gröngöling. Vi såg också en och annan fjäril. Sen fikade vi, förstås, och då fick vi lite grundläggande botanisk specialundervisning och så skulle vi försöka besvara frågor om träslag, vilket inte var lätt.
Vi avslutade utflykten med att tittade på den enda orkidé som finns på ön - Nattviol. Nattviol är alltså ingen viol som blommar på natten utan en orkidé som blommar på dagen. Nattviol har fått sitt namn (viol) för att den doftar så gott och den doftar mest nattetid. Vår vandring tog en hel timma längre än vad som var planerat - men vad gör det oss klocklösa seniorer!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar