torsdag 8 maj 2014

Arkitektur

Berlin blev en sargad och förstörd stad under andra världskriget. Det både syns och inte syns. Överallt byggs det och det finns områden som är helt nybyggda t.ex. Potsdamer Platz.


Men det finns också gammal bebyggelse - väldigt mycket för att vara en stad som blev sönderbombad. Förklaringen ligger i att när man byggt upp förstörda hus har man ibland låtit fasaderna få samma utformning som de hade innan kriget. 


Nu håller man på att bygga upp det gamla stadsslottet. Slottet förstördes under kriget och revs under DDR-tiden. Sen byggdes det upp ett hus i "Östtysk stil". När Berlin blev en enad stad bestämde man sig för att riva DDR byggnaden och nu håller man på att bygga upp slottet igen - i gammal stil. Med alla är inte överens om att man gör rätt.


En eftermiddag ägnade vi åt "trädgårdstaden" Hufeisensidlung. Ett område som byggdes på 1920-talet. Enkla, billiga hus, byggda i utkanten av stan för folk med låga inkomster. Vilka hus! Ursnyggt område. Vi hade pratat om arkitekten (Taut) och husen under kursen och det var mycket intressant att åka dit och titta. En av resans höjdpunkter. Tänk så viktigt det är med bra arkitektur. 

Vår lärare pekade ofta på arkitektoniskt vackra hus och sa vad vi skulle lägga märke till. Hus jag nog inte skulle ha observerat om jag vandrat runt själv. 

Här kommer några bilder från "trädgårdsstaden".












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar