onsdag 7 maj 2014

Mies van der Rohe

Vår tredje dag började vi med ett besök på Nya Nationalgalleriet. Ett fantastiskt museum ritat av Bauhausarkitekten Mies van der Rohe. Rohe är en av Tysklands mest berömda arkitekter och fick som "gåva" till sin 80-årsdag i uppdrag att rita ett nytt museum för modern konst. Fantastiskt!




Nya Nationalgalleriet ligger i närheten av Potsdamer Platz - ett område som blev förstört under andra världskriget. Runt Potsdamer Platz finns nästan bara nya hus och byggnader - byggda i olika stil. Runt själva platsen är det modern höghusbebyggelse medan husen vid Nue Nationalgalerie har annan karaktär. Här ligger bland annat Biblioteket och Philarmonin - två berömda byggnader ritade av Hans Scharoun. Vi hann tyvärr bara se dem utifrån.



Den stora yta som Rohe fick till "sitt" museum har han utnyttjat genom att bygga en låg byggan där alla väggar är i glas och övervåningen i princip tom. Själva konstmuseet ligger en trappa ned. Det är djärvt att våga lämna så mycket tomrum i och kring ett hus. Men resultatet blev lysande.




Här kommer några bilder från den intressanta utställningen " Ausweitung der Kampfzone" som vi tittade på.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar