tisdag 6 maj 2014

Judarnas plats i Berlin

Andra världskriget och judeförföljelserna präglar Berlin. Vi ägnade mycket tid åt judiska minnesmärken - på gränsen till för mycket (tyckte jag).

Mitt i stan utanför Humboldtuniversitetet eldade man på 30-talet upp judisk litteratur. För att denna händelse inte ska bli bortglömd har man gjort ett "underjordiskt" rum där alla bokhyllor är tomma. Bredvid har man gjutit in en platta med citat av filosofen Heine: "Där man bränner böcker kommer man till slut också att bränna människor". 


Går man runt på Berlins gator kan man inte undgå att se de plattor som ligger ingjutna i marken. Plattorna ska påminna oss om att här bodde det en gång människor som blev deporterade. Det finns många plattor längs Berlins gator.


Vi tittade på Holocaust/Denkmal monumentet - ett minnesmärke över förintelsens offer, formgivet av arkitekten Peter Eisenman. Minnesmärket är utformat som ett stort stenfält bestående av 2711 stenar. Stenarna ska symbolisera de sex miljoner judar som dog under andra världskriget. Jag tyckte monumentet liknade ett stort gravfält. När man vandrar runt bland stenarna känner man sig liten och ensam. Monumentet var intressant men inte vackert - fast det var nog inte heller avsikten.



Vi besökte också de gamla judiska kvarteren - Scheunenviertel. Området har gentrifierats och är idag mycket fint - ett av de trevligaste områden vi besökte.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar