torsdag 20 november 2014

Ett underverk

Vi börjar varje dag med frukostbuffé. Mitt på dagen äter vi lunchbuffé, sen avslutar vi dagen med middagsbuffé. Alla bufféerna är mycket rikliga - massor med vegetariska rätter, många sallader, alltid minst en kycklingrätt, ofta också köttgrotta, kebab och fisk. Det går verkligen inte att klaga på maten men efter sju dagar med samma bufférätter ska det bli trevligt med lite annan mat.


Under alla bussturer har jag noterat att det finns olivodlingar överallt. Ibland ser det ut som hela olivskogar. Men här odlas också mycket mandariner. Av bufféerna att döma måste det även odlas aubergine, zuccini och granatäpplen men några sådana odlingar har jag inte sett. Lite mer förvånande var att det växte så mycket tall i raka rader. Vi frågade vår guide vad man använde tallarna till men han trodde bara de planterats för att dämpa blåsten. Sedan läste vi på en skylt att det var Pinje (tillhör tallsläktet) man odlade och trodde oss då förstå att det var pinjenötter man skördade från dessa träd.




Resans sista dag hade bara en programpunkt - Ephesus. Oj, oj oj. Man blir så imponerad. Tänk att man började bygga denna stad 1100 fKr. Här fanns allt - tempel, affärer, bibliotek (det tredje största efter Alexandria och Pergamon) gymnasium (skola för gymnastik), toaletter med rinnande vatten, bordeller, kyrkogårdar, affärer, en arena som kunde ta emot 50 000 besökare, gator - ja, allt. Artemistemplet räknades som ett av världens sju underverk. Jag tyckte besöket i Ephesus var värt hela resan. Slutligen kommer här lite bilder från Epheus.

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar