söndag 30 april 2017

Kulturnatt

I Stockholm ordnar man varje vår en s.k. kulturnatt. Då kan man, mellan klockan 6 och 12, besöka platser som annars är stängda för gemene man eller kvinna.

Vi valde stadsarkivet och franska ambassaden.

Klockan sex skulle vi hämta biljetter för att gå ned i stadsarkivets låsta rum. Vi var framme strax efter sex men där var så stängt det kunde bli. Vid närmare titt visade det sig att det jag trodde var Stadsarkivet i själv verket var Riksarkivet.


Nåja, Stadsarkivet låg inte så långt bort - bara 4, 5 hållplatser med buss. Utanför Stadsarkivet ringlade sig en lång kö, så nog var det öppet här allt. Vi fick biljetter till visningen 21.30.



Under tiden åt vi middag på en italiensk pizzeria och  besökte stadshuset - enda gången på året man får gå omkring fritt på stadshuset. 



Mycket folk även här. Musik och dans. Försökte få med mig maken på danskurs i chacha -  det var svårt för att inte säga omöjligt.

Kommunfullm v ord
med borgmästarkedja


Sen gick vi tillbaka till arkivet och fick åka ned till våning 4. Det finns 7 våningar under jorden och åtta mil handlingar.


Vår guide visade hur man kan följa en liten pojkes öde från det att han föds någon gå gång 1800-talet, blir lämnad på allmänna barnhuset, bortlämnad till en lantarbetarfamilj, kommer tillbaka till sin mamma när han är tonåring, flyttar omkring till olika adresser i Stockholm, hinner gifta sig fyra gånger och slutligen, i döboken, se när han dog. Jätteintressant. (Franska ambassaden fick vi glömma det här året.)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar