tisdag 27 juni 2017

Hjälstaviken

Ungefär en timmas bilresa från hemmet (det riktiga, inte stugan) finns naturreservatet Hjälstaviken - ett eldorado för fågelskådare.

Vi åkte dit en solig fin dag i början av maj. Kikade lite hit och lite dit. Såg inte bara en och annan pippi utan flera stycken.


I långa rader, försedda med gigantiska kikare, stod de där -fågelsamlarna. Många män och en och annan kvinna. Alla på jakt efter pungmesen. De hade stått där i flera timmar och tänkte inte åka hem på länge än - som det verkade.


Vi gick vidare till det s.k. gömslet. På taket satt två gracila fåglar, alldeles stilla. Trots att vi kunde studera dem i lugn och ro kunde vi ändå inte avgöra om det var silvertärnor eller silltärnor. Längre stjärt än vingar - silvertärna - men svart prick på näbbet talar för silltärna. Kanske en korsning? Vi såg ju vad de hade för sig inne i buskarna.


Efter vår tärnstudie slog vi oss ned och blev sittande med vårt medhavda kaffe en bra stund. En man kom fram och frågade om vi såg pungmesen. Den hade suttit i ett träd nära oss. Vi fick titta på hans foto (pippin hade stuckit) - s.k. indirekt fågelskådning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar