fredag 30 juni 2017

Alltför mycket

Jag läste en recension av boken "alltför adlig, alltför rik, alltför lättjefull" där recensenten jämförde den med vår senaste bokcirkelbok "En förlorad värld". Jämförelsen var inte helt fel.


När författaren Viveka Adelswärd fick se ett fotografi att en vacker ung man, en avlägsen släkting, död sen snart 100 år och förtigen inom familjen blev hon intresserad av hans öde. Hon forskade om hans liv och skrev sen en biografi där hon försöker kartlägga vem han var. Mycket intressant.

Den vackre ynglingen hette Jacque d'Adelswärd-Fersen och tillhörde den franska grenen av familjen Adelswärd. Han var rik, vacker och intresserad av unga gossar vilket inte var ok i början av 1900-talet. Han dömdes för sodomi till fängelse. När straffet var avtjänat flyttade han till Capri där han byggde sig en villa och ägnade sig åt att ordna fester och röka opium. Ett sorgligt människoöde.

Jag funderar på hur hans liv skulle gestaltat sig om han inte varit så rik - om han hade varit tvungen att jobba för brödfödan. Utan att veta tror jag att han hade varit lika olycklig, kanske levt i ett äktenskap utan kärlek men han hade nog levt längre och inte varit beroende av opium. Kanske hade han tur som blev "född med en silversked i munnen", kanske hade han trots det sorgliga slutet (ett glas champagne med 5 g kokain i) ett ganska bra liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar