tisdag 17 april 2018

Bloomsbury

"They lived in squares, wrote in circles och loved in triangels - så sammanfattade författaren Dorothy Parker Bloomsburygruppen".

När vi, i bokcirkeln, läste Virginia Woolfs "Mot fyren" bestämde vi oss för att besöka vårens utställning på Artipelag. Passade bra eftersom den handlade om  Bloomsburygruppen där Virginia Woolf var en central person.

Jag har alltid varit lite fascinerad av Bloomsburygruppen för dess kreativitet, skapande, öppenhet, bohemiska liv och frisläppthet men någon djupare kunskap eller kännedom om gruppen har jag inte. 

Kollade på bibblans hemsida och fann två böcker att låna - allt annat var utlånat (säkert på grund av utställningen). Så det blev att ta en tur till Vällingbys bibliotek (där böckerna fanns).


Jag började med Ingela Linds "Leka med modernismen". En mycket trevlig läsupplevelse. I text och bild berättade Ingela L om gruppen som sådan och i tur och ordning om dess medlemmar - även de i utkanten. Ett kapitel ägnades åt deras inbördes relationer - många var homo, en del bi men det fanns även några (4) helt vanliga hetro. De levde ett liv så helt skilt från mitt, så olikt och annorlunda. Det är kanske deras annorlunda liv, vid sidan av deras kreativitet, som är orsak till att de fortfarande, efter 100 år, är så levande och ägnas så mycket uppmärksamhet.

Det fanns en inre kärna i denna grupp av författare, konstnärer, filosofer och ekonomer och så fanns det många, många som ville höra dit och nog önskade sig en mer central position i kvadraten och kanske även i en triangel. Huvudperson  är Virginia Woolf, hennes man Leonard, hennes syster Vanessa, Vanessas man Clive Bell (som även Virginia hade ett förhållande med) och Vanessas älskare (och far till hennes dotter Angelica) Duncan Grant, Roger Fry, ekonomen J M Keynes och filosofen Lytton Stratchey.

Den andra boken jag lånade var en självbiografisk bok av Vanessas dotter Angelica. Angelica växte upp i Vanessas och Duncans gård Charleston Farmhouse och gifte sig med pappans före detta älskare.


Man kan inte annat än häpna och fascineras! Ska bli roligt att besöka utställningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar