söndag 6 maj 2018

Ännu mera Bloomsbury

Vi brukar ofta starta längre bilresor med en ny talbok - ibland hinner vi lyssna klart men inte alltid och då kan boken förbli oavslutade både länge och väl.

För ett par år sedan lyssnade vi på Jan Guillous "Brobyggarna"; första boken i serien "Det stora århundradet". Samma sommar som vi läste boken tog vi sedan en tur med Bergenbanan över Hardangevidda i karaktärernas fotspår.


Sen fortsatte vi med seriens andra bok - Dandy. I Dandy är handlingen förlagd till England. Även Dandy var fängslande men vi hann inte klart innan vi var framme vid resmålet. Först idag, ett och ett halvt år senare när vi tog bilen till Sundsvall, fortsatte vi lyssna.

Omöjligt att komma ihåg hur långt vi hunnit, så vi startade på måfå en bra bit in och döm om min förvåning när vi kom rakt in i Bloomsburygruppens liv.

Det visade sig att den yngste av de tre bröderna Lauritzen (som böckerna handlar om) var konstnär och "medlem" i Bloomsburygruppen. Det var idel gamla bekantingar som dök upp eftersom jag vid det här laget lärt känna så gott som alla gruppens medlemmar. Denna anknytning till Bloomsburygruppen uppskattade jag nu på ett helt annat sätt än vid förra läsningen då medlemmarna endast var namn för mig. 

Ett slumpartat och oväntat samband som dök upp ur i ingenstans.


På hemvägen fikade vi på
Axmars brygga - ursnyggt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar