lördag 24 oktober 2020

Beslutsångest

På Naturhistoriska museet i Göteborg har det "alltid" funnits två s.k. siamesiska tvillingar i en glasburk, i en monter, på en hylla, i ett speciellt rum.

Så fascinerad jag var av dessa tvillingar under min uppväxt. Vi, jag och någon kompis, tog ofta bussen dit när skolan var slut. Vi åkte till Linnéplatsen och gick upp för alla trapporna till museet och direkt in i "deras" sal. Jag skulle hittat dit med förbundna ögon, så många gånger som jag varit där.

Dessa tvillingar har man nu berövat alla uppväxande barn och alla nostalgiska mor- och farföräldrar. De ska inte längre få visas.

Man fick för sig att det var oetiskt att förvara människor på detta sätt. Tvillingarna skulle kremeras tyckte någon men det tyckte inte nån annan och så har man tjafsat och tjafsat, år efter år. Nu förvaras tvillingarna nedfrysta någonstans. Är det etiskt?

I dagens DN finns det i bilagan en lång artikel om alla turer. Artikeln inleds med en bild på tvillingarna. Där visar man tvillingarna för alla DNs läsare. Är det etiskt?

Låt tvillingarna vara kvar i sin monter på museet. Där hör de hemma och där skapar de spänning hos unga göteborgare (åtminstone gjorde de det på 50-talet). Om tvillingarna kan se ned på jorden tror jag dom tycker det är roligt att så många barn vill "hälsa på hos dom".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar