lördag 22 maj 2021

Österlen

Österlen är vackrare än vackert - öppet, oskogigt landskap med mjuka backar och kullar. En blomsterprakt som är överväldigande - hägg, raps, gullviva, äppeblom - allt som kan blomma blommar.


Vi lämnade Kalmar för resans huvudmål, Österlen, där vi bokat plats på Havängs vandrarhem. Vandrarhemmet, en gammal kringbyggd skånegård, ligger ca 300 meter från Hanöbukten och lika långt från Ravlunda skjutfält. Det första vi hörde när vi klev ur bilen var skottsalvor från skjutbanan. Befarade det värsta men det blev inte så farligt.



Havängs vandrarhem var förr arrendegård till familjen Pipers gods. När man jobbat klart på slottet var det dags att ta sig an den "egna" sandiga jorden vid Haväng. Detta är det enklaste men finaste vandrarhem jag bott på där det också bjöds på näktergalssång.



Vi strövade runt bland kullarna tittade på ett friluftsmuseum och en vattentrappa, gick ner till havet flera gånger men badade - nej det blev det inget med.


Friluftsmuseum

Andra dagen på Österlen ägnade vi åt Stenshuvud - en nationalpark någon mil söder om Haväng. Vackert med bedårande utsikt, som jag tyvärr inte fotade. Vägen till utsiktsplatsen gick genom en avenbokskog - alltså inte en vanlig bokskog. Avenboken släpper igenom mer sol än vanlig bok och marken är därför mer gräsbevuxen. Intressant.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar