söndag 10 mars 2024

Skagen

Våra bridgevänner har bott grannar med en f.d. trädgårdsmästare på Waldemarsudde och får av hen fyra inbjudningar varje gång det är vernissage på udden. I går fick vi hänga på.

Redan klockan elva träffades vi. Ville undvika den värsta trängseln så vi gick direkt till utställningen. När folk började strömma in till den officiella öppningen (som inbjudan avsåg) var vi klara och kunde gå till Ektorpet och äta våfflor. Men vem var det vi tittat på? Jo den här damens verk.

P S Krøyer; Konstnärens hustru

Marie Krøyer tillhörde målarkollektivet på Skagen i slutet av 1800-talet. En gång för lääänge läääänge sen läste jag "allt" om dessa målare. När det blev sommar och fint tog vi sen färjan från Göteborg till Danmark och åkte runt på norra Jylland för att insupa atmosfären.

Min favorit var inte Marie utan Sören Krøyer men nu var det fru Krøyers utställning vi besökte. Marie K utbildade dig till konstnär vid flera skolor, reste runt i Europa och hade två omtalade äktenskap. 

Flicka på ett fält






Hon slutade tidigt måla och ägnade sig i stället åt inredning framför allt av Alfvéngården i Tällberg där hon levde tillsammans med sin andre man Hugo Alfvén.





På det här dubbelporträttet har Marie och Sören målat varandra.


1903 målade Sören Krøyer
denna studie av Marie och Hugo Alfvén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar