fredag 1 mars 2024

Snabbköp

Det är sällan, om nånsin, som man idag hör någon säga att dom ska gå till snabbköpet och handla. På 50-talet sa man det jämt.

 

När vi 1954 flyttade från Annedal till Västra Frölunda fick vi två snabbköpsaffärer på vår nya gata (idag finns ingen kvar). Min mamma hade i början lite svårt att förlika sig med att man kallade självbetjäningsaffärer för snabbköp. Hon tyckte inte man kunde kalla en affär för snabb när man fick stå i långa köer för att betala.

När och hur skapades då begreppet snabbköpet?

I Google får man detta svar: "Sveriges första självbetjäningsbutik öppnades 19 juni 1941 på Odengatan 31. Namnet ”Snabbköp” kom till genom en pristävling. Krigsårens varubrist medförde att det dröjde till efter krigsslutet och 1947 innan det riktiga snabbköpskonceptet kunde öppnas."

Trots att Snabbköp idag är ett dött begrepp finns det fortfarande ett Snabbköp kvar i Gröndal.


Dit gick vi i söndags men inte för att handla utan för att lyssna på jazz och äta soppa. Det enda som finns kvar av snabbköpet är nämligen namnet och lokalen.


Det är så trevligt med en samlingslokal nästan i centrum, där de ordnar konserter en gång i månaden. Bra att de låtit lokalen behålla sitt gamla namn.

Fortfarande ljust när vi gick hem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar