torsdag 5 maj 2011

Sundsvallsviolen

Tänk att Sundsvall har en egen liten viol - Sundsvallsviolen! Sundsvallsviolen har ljusare blad än vanlig skogsviol och växer bla i  Hällom och på Norra Bergets sydsida. Den upptäcktes av Lars Levi Lestadius1824.

Det var när jag gjorde en botanisk utflykt tillsammans med SUS (Senioruniversitet i Sundsvall) som jag såg den lilla rara violen och många andra vårblommor. Vi var ca 15 personer, alla mer eller mindre gråhåriga, som träffades och fick en guidad blomstervandring i gammelskogen i Hällom i Selångers socken. Enligt vår guide används sockenbegreppet inom botaniken eftersom det är beständigt. Kommungränser, länsgränser, församlingsgränser mm ändras men sockengränserna består! Ordet socken kommer från "söka sig till" och då syftade man på den kyrka man sökte sig till i en viss trakt.

På vår blomstervandring såg vi inte bara Sundsvallsviol utan en hel massa vårblommor. Vi såg vitsippor, blåsippor och rödsippor. Rödsippa är det samma som röd blåsippa och uppstår som en variant till den vanliga blåsippan där det finns många blåsippor på ett och samma ställe. Vi såg också vårlök, backtrav, fetknopp, vårfryle och många, många fler små söta blommor. Tänk så många pyttesmå blommer det finns, som man hinner upptäcka nu när man har tid att titta efter dem.




2 kommentarer:

  1. Kul att få följa med på din botaniska vandring. Den väcker minnen till liv från när jag i slutet av 70-talet gjorde en sådan utflykt med Svenska Naturskyddsföreningen. Jag kommer dock inte ihåg att vi såg sundsvallsviolen. Jag ser fram emot att få hänga med på nästa utfylkt.

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att Sundsvall har en egen viol:)

    SvaraRadera