fredag 1 november 2013

Mezzebuffé

I dag tog vi (min "gamla" skolkamrat och jag) tunnelbanan åt "fel" håll. Vi åkte mot Norsborg men inte till slutstationen utan steg av i Fittja - en av förorterna väster om stan. Väl framme hade vi hamnat mitt i miljonprogrammet. Höghus, höghus, höghus åt alla håll - så trist.


Ingen av oss hade varit där förut så vi startade vår promenad lite på måfå - vi gick mot vattnet som skymtade fram mellan höghusen. Strax hamnade vi vid Fittja gård - ett mångkulturellt centrum.

Fittja gård har anor tillbaka till 1200-talet men de byggnader som finns där i dag är betydligt nyare. Där finns en huvudbyggnad, två flyglar och ett 10 år gammalt hus med restaurang, bibliotek och utställningsloka - allt mycket fint.


Vi började naturligtvis med restaurangen och den gick inte av för hackor. Där serverade man sallader, soppa och en fantastisk mezzobuffé för 75 kronor. Oturligt nog hade jag en s.k. "2-dag" och kunde bara dricka kaffe men det var inget fel på det heller. Allt var snyggt. Hit ska jag allt åka igen och ta reda på om buffén är lika god som den såg ut.





Sen besökte vi biblioteket, tittade på en utställning och promenerade utefter sjön till Alby, innan vi tog tunnelbanan hemåt igen. Ju längre vi gick desto mer reviderade vi vår första uppfattning. Fittja ligger vackert vid Albysjön och Mälaren. Där finns vackra naturområden, promenadstigar utefter sjön, koloniområden och till och med en alpin skidbacke - synd att man inte bebyggt området med hus anpassade efter natur och människor.


Utställningsmonter i det kulturella centrat

Förvaringsboxar

1 kommentar:

  1. Va gott det såg ut, synd att du hade din två dag.

    SvaraRadera