söndag 25 januari 2015

Vad betyder ordet mack?

Vissa söndagar kan man åka en guidad busstur i Stockholm. Vi bestämde oss för att åka när turen gick genom Liljeholmen, Gröndal, Aspudden och Midsommarkransen. Det kommer att bli mycket folk - tänkte vi - och var där 45 minuter före avgång. Maken och jag var de två sista som fick stiga på bussen - en hel busslast stod kvar på gatan. Otur att de inte fick plats för det blev en intressant resa.

Vi åkte genom Liljeholmen och Gröndal, passerade Skithusviken, Charlottenlunds gård, terasshusen och stjärnhusen, fortsatte förbi Stora Fågelsången (torpställe som en gång tillhört Hägerstens gård men nu ingår i Stadsholmen) till Aspudden och Aspuddsparken - en av Stockholms äldsta idrottsparken.


När Göring vårdades för narkotikaproblem i Sverige vistades han först i Gröna Villan i Aspudden innan han flyttades till Långbro. 1916 tog fyra personer med efternamnen Mathiasson, Andersson, Collin och Key patent på tillverkning av bensinpumpar. De döpte sin nya firma till MACK - efter initialerna i deras efternamn (akronym) - och myntade därmed ett begrepp som fortfarande används dagligdags. Företaget låg i Aspudden. Nu är återigen bokstäverna MACK målade på fasaden.


På 1940-talet byggde LM Ericsson upp sin telefonfabrik i Midsommarkransen. Runt fabriken växte det upp ett modernt brukssamhälle - LM-staden - där man byggde hus efter "löpandebands- principen" men det var byggarna som löpte från ett hus till nästa. Själva husen stod av naturliga skäl still. Under en två-års period färdigställde man ett hus i veckan. Dessa  s.k. smalhusen är i dag K-märkta. De bestod enbart av lägenheter (bostadsrätter) på två rum och kök och hade piskbalkonger men inga vanliga balkonger. Kring Telefonplan byggde man också barnrikehus - "Myrdalshus". I barnrikehusen fick man bara bo om man hade minst tre barn. Hyran baserade sig på antalet barn - riktigt barnrika familjer bodde nästan gratis. På LM tog man också ett socialt ansvar och lät kvinnorna få ledigt två timmar i månaden för att gå till frissan.




På vår väg tillbaka till Hornstull passerade vi det som idag är Stockholms högsta bostadshus.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar