Vi åkte genom Liljeholmen och Gröndal, passerade Skithusviken, Charlottenlunds gård, terasshusen och stjärnhusen, fortsatte förbi Stora Fågelsången (torpställe som en gång tillhört Hägerstens gård men nu ingår i Stadsholmen) till Aspudden och Aspuddsparken - en av Stockholms äldsta idrottsparken.
När Göring vårdades för narkotikaproblem i Sverige vistades han först i Gröna Villan i Aspudden innan han flyttades till Långbro. 1916 tog fyra personer med efternamnen Mathiasson, Andersson, Collin och Key patent på tillverkning av bensinpumpar. De döpte sin nya firma till MACK - efter initialerna i deras efternamn (akronym) - och myntade därmed ett begrepp som fortfarande används dagligdags. Företaget låg i Aspudden. Nu är återigen bokstäverna MACK målade på fasaden.
På 1940-talet byggde LM Ericsson upp sin telefonfabrik i Midsommarkransen. Runt fabriken växte det upp ett modernt brukssamhälle - LM-staden - där man byggde hus efter "löpandebands- principen" men det var byggarna som löpte från ett hus till nästa. Själva husen stod av naturliga skäl still. Under en två-års period färdigställde man ett hus i veckan. Dessa s.k. smalhusen är i dag K-märkta. De bestod enbart av lägenheter (bostadsrätter) på två rum och kök och hade piskbalkonger men inga vanliga balkonger. Kring Telefonplan byggde man också barnrikehus - "Myrdalshus". I barnrikehusen fick man bara bo om man hade minst tre barn. Hyran baserade sig på antalet barn - riktigt barnrika familjer bodde nästan gratis. På LM tog man också ett socialt ansvar och lät kvinnorna få ledigt två timmar i månaden för att gå till frissan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar