onsdag 25 februari 2015

Akvariet i Kabelvåg

En av sevärdheterna i Kabelvåg, vid sidan om naturscenerierna, är Lofotsakvariet där man visar det "lokala" fiskbeståndet. Lofotsakvariet i Kabelvåg har (i sin nuvarande skepnad) funnits sedan 1989. Då fick byggnaden (eller var det arkitekten) ett arkitekturpris.



När vi tittat på skrei, piggvar, rödspätta och en massa andra fiskar hade klockan hunnit bli tre och då var det matdax - för sälarna. Man hade fem sälar i en utomhusbassäng och matningen gjordes till ett litet skådespel. Djurskötaren berättade och berättade och vi lyssnade och frågade - jätteintressant.


En säl kan vara under vattnet i 20 minuter utan att andas. Varje säl har sin egen personlighet, precis som vi människor - en del är glupska, några vågar komma nära medan andra är mer reserverade. 


Vi fick också lära oss att skrei är en fisk som leker utefter Norges nordligaste kust. När ugnarna kläckts simmar de i väg till Barents hav där de lever tills de blir könsmogna, tar cirka fem år. Då återvänder de till Norge igen för att sörja för artens fortbestånd.

I morgon ska vi (äldsta barbarnet och jag) försöka desimera detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar