onsdag 18 februari 2015

Långhuset i Viskan

Varje år träffas vi (några gamla Alnöbor) och gör julkorv - en trevlig tradition som vi håller fast vid fastän maken och jag inte längre kan räkna oss som Sundsvallare.

Numera sker inte tillverkningen förrän i februari och julkorven har blivit grillkorv. Passar bra när grillsäsongen känns inom räckhåll. Mycket korv blev det men jag tyckte årets stoppning blev ovanligt god.

När vi stoppat klart gjorde vi en avstickare till Fränsta, ett av samhällena utefter Ljungan. Jag tycker alltid att det känns deprimerande att åka norrut - skog, skog och skog. Men följer man en älvdal hamnar man i ett tilltalande landskap - öppet och vackert. Innan vi gav oss iväg till Fränsta fick vi tips om långhuset i Viskan.


Inklämt mellan järnvägen och älven ligger den 70 meter långa byggnad som kallas "Långhuset i Viskan". Från början var det tre separata hus men någon gång på 1800-talet byggdes de ihop och blev ett "långhus". I huset har det samtidigt funnits plats för affär, post, bank, telegraf och hotell och huset var en gång i tiden nav i det lilla samhället Viskan. I idag är huset slitet och trött men eftersom några fönster var ersatta kanske nya och bättre tider väntar även för det gamla långhuset.



1 kommentar:

  1. Jätteintressant - ska förmedla långhuset till mina byggnadsantikvariekompisar
    Agneta

    SvaraRadera