fredag 15 november 2019

Ett eget rum...

...har man kallat ett av rummen på Moderna Museet - rummet längst in. Det är uppkallat efter en roman av Virginia Woolf som heter just "Ett eget rum".

I Modernas "egna rum" visar man bara svenska kvinnliga konstnärer. Mitt på golvet finns dock en monter där man visar bibliotekexemplar av boken "Ett eget rum". Där kan man se hur folk har detaljstuderat Woolfs text. Läsarna har strukit under och gjort marginalanteckningar överallt. Det är mycket man funnit intressant och värt eftertanke i "Ett eget rum". Texten tycks ha väckt många frågor hos låntagarna.


Vi, den löst sammanfogade "tjejligan", gick till Moderna för att höra en kort, men intressant, föreläsning om Sigrid Hjertén.

Utifrån museets två tavlor av Hjertén, som hänger i "Ett eget rum", fick vi berättat för oss vilken fantastisk målare och konstnär hon var. Hur bra hon kunde behandla och kombinera färger, hur många utställningar hon hade under sitt liv och att hon fortfarande är en av våra stora kolorister. Den beskrivning vi fick skiljde sig mycket från den "offer"-beskrivning man tidigare hört.


Först tittade vi på "Ateljeinteriör", där Sigrid nog har målat sig själv i tre eller kanske fyra varianter - hur hon skulle vilja vara, hur hon är, kanske som mamma och som konstnär.


Modernas andra tavla av Sigrid Hjertén "Den röda rullgardinen" är ett självporträtt som inte visades offentligt förrän långt efter hennes död. I tavlan kan man se ett halvt dolt ansikte på en annan person - är det möjligen en av makens älskarinnor?

Den korta genomgången på en halv timma var precis lagom. Sen kunde vi gå runt och titta själva innan vi återsamlades för äta av Modernas goda lunchbuffé och njuta av utsikten. Därefter återstod bara att åka hem och plugga bridgebud inför väntande tävling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar