torsdag 25 oktober 2012

2 000 år utan regn

Vårt resesällskap har anlänt. Deras resa hade gått lika bra som vår men när de kom fram till hotellet hade det uppstått överbokningar och vi var alla fyra tvungna att byta hotell – vi bytte inte ned oss.

Vi började vår första gemensamma dag med en stadsrundtur där vi tittade på en park, en katedral och ett guldmuseum (där vi tyvärr inte fick fota). Allt var intressent och vi hade en utmärkt guide. Han var både kunnig och kunde prata bra engelska. Det är bra att guiderna kan prata så obehindrat för guider och chaufförer har blivit de personer vi kan fråga om saker och ting och som kan ge oss en personlig syn på livet i Peru. Dagens guide hade samma uppfattning som våra tidigare chaufförer när det gäller nuvarande president och Fuijimori.
 När vi gick runt i katedralen visade guiden bl.a. det kapell där Pizarrro (conquistadoren som besegrade inkahövdingen Atahuallpa och erövrade Peru) ligger begravd. Guiden berättade att detta var ett viktigt kapell för peruanerna. Jag tycker det är lite konstigt att den man som erövrade deras land, förstörde deras kultur – den högtstående Incakulturen - och införde en ny religion och ett nytt språk anses som en viktig person. Den förklaring jag kan tänka mig är att han införde katolicismen och denna religion har stor betydelse för dagens peruanerna - men det är som sagt min tolkning.



På kvällen gick vi runt i Miraflores – vårt bostadsområde. Miraflores anses som en säker stadsdel där man tryggt kan promenera omkring. Här finns många fina hus i glada färger och många hotell. Konstigt nog är nästan alla hus försedda med galler, taggtråd eller elstängsel - ibland allt på en gång. Man kan undra varför man behöver leva så inhägnat i ett tryggt område och hur ska det inte se ut i de områden som är otrygga? Enligt vår guide är dessa inhägnader en kvarleva från den tid när Sendero Luminosa härjade och gjorde landet osäkert, dock ska sägas att även i nybyggda hus bor man bakom stängsel och taggtråd.






När vi gick tillbaka till hotellet funderade vi på varför vi hade burit med oss regnkläder hela dagen när vi befinner oss i en stad där det inte har regnat på 2000 år. 


1 kommentar:

  1. Det är roligt att läsa bloggen och få lära sig en massa om Peru!

    SvaraRadera