torsdag 14 april 2016

Hieronymus - äntligen

Hieronymus Bosch är ett artistnamn. Egentligen hette den kände konstnären, från staden Den Bosch, Jerome van Aeken. Han var den förste (som man känner till) person som tog sig ett artistnamn. Namnet tog han efter sin födelsestad - staden  's-Hertogenbosch eller Den Bosch. I år har man slagit på stora trumman i Den Bosch och anordnat en utställning till hans ära -  500 år efter hans död.

 
Hieronymus Bosch är en märklig konstnär. Hans målningar handlar mestadels om himmel och helvete och är fulla med allt möjligt - de mest konstiga figurer man kan tänka sig. Bosch är en fascinerande konstnär - väl värd en resa till Holland. 

Det var en mycket välordnad och instruktiv utställning där de flesta av Bosch tavlor visades men tyvärr fick man inte fota. Klicka här för att se mer av konstverken 

Bosch tavlor visades på museet men hela stan var en enda stor utställning. Ena dagen tittade vi på museets utställning, andra dagen besökte vi en utställningshall och gick en promenad runt stan där flera av Boschs figurer hade placerats ut. Man kunde också åka en Boschbåttur i de underjordiska gångerna men det hade vi inte tänkt på att beställa i förväg - slutsålt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar