söndag 3 april 2016

Briggen Blue Bird av Hull

Påsklov och jobbande föräldrar - det är det samma som problem.


8-åringen hade ingen att vara med då föräldrarna var upptagna och de stora bröderna ville spela brädspel. Men mormor, hon var ledig och fri. Vi (jag) tyckte vi skulle ha en inomhusaktivitet eftersom den envisa förkylningen fortfarande hängde i. Vi kunde kanske åka till ett av stans många museer som det inte längre kostar något att besöka. Sagt och gjort. Vi åkte till Sjöhistoriska på Gärdet. Moster, lillkusinen och morfar hängde på.

Vi började vårt museibesök med att äta pannkakor i restaurangen. Sen gick vi och lyssnade på en föreställning om briggen Blue Bird av Hull (klicka på namnet så sjunger Thåström balladen). En musikant sjöng, berättade och förklarade Evert Taubes visa om briggen som gick i kvav utanför Smögen julafton sjuttiotvå. En sorglig visa där rorsmannen Karl Stranne drunknade på själva julafton. Men efter en stund kom Karl intraskande på scenen - det visade sig att Evert Taube hade missuppfattat vad som hänt. Karl hade inte alls drunknat utan levde och hade hunnit bli 140 år. Trevligt och lärorikt - massor med (för mig) nya sjötermer.


Sen fortsatte vi att titta på gamla skepp och fartyg. Det blev en riktigt trevlig dag som nästan inte kostade någonting - pannkakorna var inte gratis. Om man vill öka antalet museibesökare drastiskt skulle man kunna inför gratis lunch (obs, ett skämt).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar